Günümüzde pek çok kişi bireysel farkındalıklarını arttırmak ve kendi içlerinde halihazırda bulundurdukları ancak yaşanan eski tecrübeler, gelenekler, kültür gibi sebeplerle ortaya çıkaramadıkları içsel sevgiyi, özgüveni, huzuru, mutluluğu bulmak ve ‘ego’larından arınmak için farklı yöntemler deniyorlar. Yoga, meditasyon, reiki, Thai Chi…Ve bunların da elbette kendi içlerinde türleri mevcut. Detaylarına girdikçe ve farklı seminerlere katıldıkça özde aynı olduğunu ancak yöntemlerin farklı olduğunu görebiliyorsunuz. Farklı yöntemleri deneyip sizin için en uygununu bulmak en iyisi, ama onu da deneyeyim bunu da deneyeyim derken hem aklınızı çok karıştırmayın derim hem de bir tanesine fokus olup tekrarlarla fayda sağlanması çok daha mümkün.
Mayıs ayından beri benim merak sardığım alan, Yoga ve Meditasyon. O kadar çok çeşidi var ki Yoga´nın, hepsini akılda tutmak imkansız gibi, hatta bir ara Yoga eğitmeni olsam mı diye düşünmedim değil ama bu terimleri ezberlemek o kadar zor görünüyor ki gözüme 🙂 Hala bana sorduklarında ‘ne yogası yapıyorsun’ diye, ‘hmmm’ diye kalabiliyorum, ama bu yazımdan sonra sanırım cevabını verebileceğim en azından 🙂
Evet yoga çeşitlerinin bazıları şöyle:
Ananda Yoga, Anusara Yoga, Ashtanga (Astanga) Yoga, Bikram Yoga, Hatha, Integral Yoga, Ishta, Iyengar Yoga, Jivamukti Yoga, Kali Ray TriYoga, Kripalu, Kundalini, Power Yoga, Restorative Yoga, Sivananda Yoga, Svaroopa Yoga, Viniyoga, Vinyasa, White Lotus Yoga, Orijinal Yoga.
Bu yoga çeşitlerinin içinde geçen hareketlerin isimleri de şu şekilde, kolaysa tut aklında 🙂
Balasana, Uttanasana, Dandasana, Malasana, Ustrasana vs…
Nefes mi alayım nefes mi vereyim, pozu mu yapayım yoksa bu terimleri mi aklımda tutayım, gerçekten zor iş 🙂
Yukarıda saydığım yoga çeşitlerinden denediklerim hakkında tecrcübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Türkiye´de Bikram Yoga yapan tek yer: 40 derece Bikram Yoga. Yeri Etiler´de. Toplam 2 derse katılabildim, yeri bana ters geldiği için devam ettiremedim. 40 derece sıcaklıkta 90 dakika süren birbirini takip eden 26 yoga pozu ve 2 nefes egzersizinden oluşan bir Hatha yoga metodu. Sauna sıcağında hareket yapabilirim, ‘oh ne güzel hem yoga yaparım hem ter atarım hem toksinlerden kurtulurum hem de zayıflarım’ diyorsanız kesinlikle deneyebilirsiniz. Ama çıktığınızda üşütmemeye dikkat gösterin 🙂
http://40derecebikramyoga.com/
Denediklerim arasında Osho´nun meditasyonlarından Kundalini ve Dinamik meditasyon var. Galatasaray Basketbol A Takımı’nın eski antrenörü Koray Mincinozlu basketbol hayatının getirdiği stres ve yorgunluktan kaçmak için meditasyona başvurmuş 1981 yılında. Taksim´de yer alan Bilgi Paylaşım Derneği´nde dönem dönem dersleri oluyor, aşağıdaki websitesinden programı takip edebilirsiniz. Buradaki meditasyonlardan çıktığımda oldukça yorgun hissetmiştim kendimi, evde de pek yapılacak türden değil gibi, meditasyonun bazı bölümlerinde yüksek sesle kahkaha atma, bağırma, çağırma, dilersen küfretme 🙂 var. Eğer evde tek başınıza yaşıyorsanız, komşularınızın sizin hakkınızda delirdiğinizden şüphelenmesini istemiyorsanız evde denemeyin derim 🙂 Ama dernekte derse bir kere katılmak ilginç bir tecrübe olabilir.
Ve tüm bunların sonrasında kendime daha uygun olan bir yoga merkezini bulabildim. Orijinal yoga sistemini uygulan Yoga Academy. Bayram tatilinde Kapadokya´da yaptıkları 4 günlük yoga kamplarına katıldım. O ana kadar Yoga Academy´nin yabancı bir firma olduğunu ve Türkiye´de de şubeleri olduğunu düşünüyordum ki kurucusunun Akif Manaf olduğunu öğrendim. Biraz internette araştırınca 5 yaşında yoga ile tanıştığını öğrendim. O zamanlarda daha kimse yoga´nın y´sini bilmezken yoga ile tanışması oldukça ilginç aslında. Çakra derslerinde özellikle Yoga Academy logolu ürünlerin tanııtımı esnasında her ne kadar kendisine çok kanım kaynamasa da – biraz ticari amaç güdülerek bu ürünlerin tanıtımının yapıldığını ve bu davranışların spiritüellikten uzak olduğunu düşündüğümden sanırım – kendisi ile yapılan söyleşi sırasında aslında oldukça sıcakkanlı ve pek çok konuyu aşmış birisi olduğunu gözlemlediğimi söyleyebilirim. 2009 yılında 2 ayrı sözcüğün birleşiminden oluşan ve Büyük Kuğu anlamına gelen
Paramahamsa unvanı ile onurlandırılmış Akif Manaf. Kuğu su ile karışıtırırken sütü sudan ayırabilir. İşte Paramahamsa olan kişi de madde nerede biter ve ruh nerede başlar ayrımı konusundaki gizemi çözmüş olandır. Ucundan da olsa ‘Paramahamsa olma’ yolunda ilerlerken Yoga kampı´nda günüm nasıl mı geçti? Sabah 7´de güneş enerjisi ile bağlantı ile başlayan ders, Akif hoca´nın çakra dersi, ardından nefes teknikleri dersi, sonrasında zayıflamak için yoga, bir çakra dersi daha, akşam yemeği ve gece 11´de ay enerjisi ile bağlantı dersinin ardından haliniz kaldıysa odanıza kadar yürüyüp uyuma imkanı var J Yoga Academy´nin kamplarını websitesinden de takip edebilirsiniz, aylık olarak kamplar düzenlemeye devam ediyorlar. Bunlardan birine katılmanızı tavsiye ederim, kesinlikle enteresan bir tecrübe…
Yoga´nın faydalarına da gelecek olursak metabolizmayı hızlandırıyor, mesela bundan sonra eğer üşenmezsem erken kalkıp güneş enerjisi ile bağlantı (surya namaskara) hareketlerini yapmaya çalışacağım, böylelikle güne ‘hızlı’ çalışan bir metabolizma ile başlamak mümkün. Yoganın faydaları elbette bununla sınırlı değil, pek çok faydasını düzenli yaptıkça görebiliyorsunuz.. İlla ‘ruh’ olduğunuza inanmak zorunda da değilsiniz, yoga ile zayıflamak da mümkün sinir sistemini güçlendirmek de…
Söyleşide aldığım bir notu paylaşıyorum. ‘Vermeden alamazsın. Evrenin yasası budur. En basit örnek solunum sistemi. Nefes vermeden nefes alamazsınız. Yani fedakarlık gelişimin kaçınılmaz bir unsurudur.’
Hepinize içinde bulunduğunuz anda her ne koşullar içerisinde olursanız olsun, her daim mutlu ve huzurlu olmanızı diliyorum…