Yarı Arnavut yarı Boşnak Ispanak Böreği :)

Posted: November 14, 2015 in Mutfak
Tags: , , , , , , , , , , ,

Uzunca bir aradan sonra ıspanak böreği tarifi ile sahalara geri dönmekten duyduğum hissin tarifi yok desem yalan olmaz 🙂 Hiç bu alanda bir yazı yazacağım aklıma gelmezdi, ama derler ya ‘asla, asla deme’, işte o misal, ama yeniden yazı yazmak güzel bir his, umarım sizler de okumaktan zevk alırsınız 🙂

Yazılarımı okuyanlar büyük ihtimalle bilir Hindistan gezimi ve özellikle bu seyahatimde endişeli anlarımı paylaştığım sevgili dostum Gülay´ı…. İşlerimiz sebebi ile her ne kadar sık sık görüşmesek de bilirim ki Gülay orada hep, vekız cooking ne zaman bir şeylere karar vereceksem, ya da yeni bir şeylere adım atacaksam, ya da bir kararsızlık anında, hemen hissedip tek bir telefonu bile yetebilir bazı belirsizlikleri açığa kavuşturmam için… İşte geçen gün de o yaşadığım anlardan biri, aslında yazı yazmaya geri dönmeye teşvik eden beni… Gezmiyorsam, gezemiyorsam artık, bu bir neden değildi ki yazı yazmaya ara vermek için, sonuçta blogunun adı “aktivitemidediniz”, “geziyorum” değil ki, şu an sen bu platformdasın, e sen de bunları paylaş işte diye… Ve işte artık belli bir süre, yani bir yerlere seyahat etme fırsatı buluncaya kadar anne kızki, bu artık eşimle beraber Tabure Coffee´yi işletmemiz sebebiyle sekteye uğrayacağından, ben de dedim ki “evet, neden olmasın, annemden öğrendiklerimi paylaşma” platformu olarak devam ettireyim blogumu… Ve bu platformdaki ilk yazım, anne tarafından Arnavut, baba tarafından Boşnak olan birisi olarak Boşnak böreği mi desem Arnavut böreği mi desem bilemediğim ıspanaklı börek tarifi 🙂 Şimdiden kolaylıklar diliyorum ve elbette sonunda da böreğinizin her lokmasını kıymet bilerek yiyecek dostlarınızla beraber afiyet olsun 🙂

Gerekli malzemeler:

ıspanaklı börek4 su bardağı un

3 su bardağı ılık su

200gr. tereyağ

1 kahve fincanı zeytinyağı

1 yumurta

1 kg ıspanak

1 kahve fincanı süt

Tuz

Dipnot: Bu ölçüler tepsinin büyüklüğüne göre değişebilir, yukarıda belirttiğim ölçüler orta boy bir tepsi için..Ve önemli bir not da, tepsinin alüminyum olması yönünde. Alüminyum tepside börek daha güzel pişiyormuş, aklınızda olsun 🙂

Yapılışı:

Daha sonradan benim de hatırlayışım kolay olsun diye baya adım adım yazdığım notları ki bazı yerlerde ‘bu kadar detaya da gerek yok yani tahmin edebiliyoruz’ diyebileceğiniz noktalar olabilir, şimdiden affola 🙂

  • 200 gr. tereyağı eritin. Erittikten sonra içine 1 kahve fincanı zeytinyağı ekleyin. Bu karışımı kenarda bir yerde bekletin, birazdan ihtiyacımız olacak.
  • Hamur tutacağınız kaba 4 su bardağı un ve üzerine de 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Burada küçük bir not, eğer tuzlu seviyorsanız hamura biraz daha tuz ekleyebilirsiniz.
  • Unun üzerine yavaşça 3 su bardağı ılık su ekleyerek hamur tutmaya başlayın, yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
  • Tezgah üzerinde kullanacağınız bölümü önce una bulayın ve ardından hamurun kesik tarafı size bakacak şekilde ellerinizle yoğurmaya başlayın.
  • Yoğurduğunuz hamuru bıçakla ikiye bölün, aman burada bıçağı da unlamayı unutmayın ki hamur bıçağa yapışmasın.
  • İkiye ayırdığınız hamurdan ilk parçasını da 8 parçaya bölün. Burada da küçük bir not, bu parçaların adedi ne ıspanaklıbörek3kadar çok olursa aslında börek de daha güzel oluyormuş, ama bunun için daha fazla hünere ihtiyaç olduğu kesin 🙂
  • Ayırdığınız 8 ayrı parçayı top halinde yuvarlayıp kenara koyun.
  • Şimdi de sıra topları merdane yardımıyla açmakta. Merdaneye hamurların yapışmasını önlemek için arada unlamayı unutmayın 🙂
  • Sonra bu ayırdığın topları ilk yaptığın toptan başlayarak merdane ile 10-15 cm çapında aç ve bunları asker gibi masanın üzerinde diz.
  • Yine ilk açtığın hamurdan başlayarak bu sefer merdane değil de ellerinin yardımıyla hamurları teker teker açmaya başla. Her birinin üzerine tereyağını sürerek devam et, özellikle kenarların kaçmamasına dikkat et. En sonunda toplam 8 katlı bir hamurunuz olacak, ve bunu öyle bir boyutta açmalısınız ki tepsinin üzerine yerleşebilsin. Burda da en önemli püf nokta kullanılan un. Acaip hamarat olup yine de un yüzünden tam açarken hamurun geri kaçması gibi tatsız sorunlar çıkabiliyormuş, işte bu kısmı en cansıkıcı kısmı zaten 😦
  • Bu kısmı tamamladıktan sonra, yağladığın tepsiye hamuru yerleştir, ama burda da püf nokta sanırım elinin üstünde olan hamuru diğer tarafı tepsiye gelecek şekilde yerleştirmen..
  • Bunu tamamladıktan sonra aynı işlemi hamurun ikinci yarısı için de yukarıda saydığım tüm adımları tekrarlıyorsun ve son halini alınca kenarda bekletiyorsun.
  • Ve şimdi geldi sıra ıspanaklara… 1 kg ıspanağı yıkadıktan ve ince ince kıydıktan sonra önce içine 1 kaşık tuz atıp bir kabın içinde ovuyorsun ve suyunu çıkarıyorsun. Ardından içine 1 yumurta ve 1 kahve fincanı süt ekleyip karıştırıyorsun, çok da sıkmadan yapman lazım ki bunu ıspanak yeniden suyunu salmasın.
  • Ardından hazırladığın ıspanağı, tepsiye dizdiğin ilk kat hamurun üzerine yerleştiriyorsun özenli bir şekilde. Üzerinde erimiş olan tereyağından biraz gezdirebilirsin. Ve asıl bana göre en en zor kısmı geliyor, bunun üzerine diğer hamuru, hem parçalamadan hem düzgünce kapak gibi örtmek.
  • Hem alt hamurun hem de üst hamurun kenar taraflarını biraraya getirdikten sonra geriye kalan tereyağı da ıspanaklıbörek2üzerine döküyorsun.
  • Fırını önceden ısıtmanıza gerek yok, ben de herşeyde önceden ısıtılır diye düşünüyordum sürekli kek kurabiye yaptığımız için son zamanlarda, ama börekte önceden ısıtmaya gerek yokmuş, 200 derecede 30 dakika kadar pişiriyorsun. Bu arada fırına vermeden önce nasıl dilimlemeyi arzu ediyorsan bıçakla hafif bir çizgi kesik yapabilirsin çok da derine inmeden ki piştikten sonra rahatça dilimleyebilesin.
  • Ve fırından çıkardıktan sonra biz normalde yoğurt ile ve çatal bıçak kullanmadan gayet ellerimizle gömülerek yeriz ki böylesi daha lezzetli olur her zaman 🙂 Sizin seçiminiz nasıl olursa olsun tabi ki afiyet olsun….

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s