Bazılarınız için lezzetli bir fincan kahvenin bedeli erkenden yatağınızdan çıkmanız olabilir. Kahvenizi her nerede demleyecek olursanız olun, -french press olabilir, otomatik kahve makinesi
olabilir, ya da damlama (drip) ve üstten dökmeli (pour over) kahve demleme yöntemlerinden biri olabilir-, hazırlayacağınız kahvenin kalitesine etki eden farklı değişkenlerin olduğunu unutmayın. Kahve konusunda uzman bir kahve dükkanından alacağınız kahvenin tadının daha iyi olmasının elbette bir sebebi var. Kahve taze demlenmiştir, kahve çekirdekleri kullanımdan hemen önce öğütülmüştür, sipariş ettiğiniz içecek sütlü ise, sütü o anki talebe bağlı olarak buharda ısıtılmıştır, ama tüm bunları yapan makinenin de bir bedeli var elbette.
E bu kadar pahalı bir makineye evde sahip olamayacağımıza göre, evdeki mevcut ekipmanlar ile de iyi bir fincan kahve elde etmek mümkün… Belki çok basit ama temelde dikkat etmemiz gereken 7 nokta sırayla şöyle:
1. Ekipman temizliği
Kullandığınız yöntem her ne ise, tüm parçalarının hem kahve hem sabun hem de tortulardan tamamen arındırıldığından emin olun.
2. Taze kahve çekirdeği
Eğer kahveyi ne zaman aldığınızı hatırlayamıyorsanız, yeni kahve çekirdeği alma zamanı gelmiş demektir. 1-2 hafta içerisinde tüketeceğiniz miktarda kahve satın alın. Satın alırken ambalajında yazılı olan kavurma tarihine dikkat edin, tavsiye edilen süre kavurma tarihinden itibaren 5-30 gün arasıdır.
3. Çekirdek kahve
Önceden öğütülmüş kahve oksitlenmeye daha müsaittir. Tazeliği korumak adına içeceğiniz zaman kahve çekirdeklerini öğütün. Bunun için evde bir adet el değirmeni bulundurmanız yeterli, ama illa kahve dükkanından çekilmiş kahve alacaksanız da, kahvenizi valfli poşette muhafaza edin.
4. Öğütme derecesi
Her demleme yöntemi, kahve çekirdeğinin farklı boyutlarda öğütülmesini gerektirir. Türk kahvesi için kahve çekirdeği en en ince halde öğütülürken, french press´de yapılacak kahve çekirdeği daha iri taneler halinde öğütülür.
5. Kahve ve su oranı
Otomatik, damlama ve üstten dökmeli filtre kahve demleme yöntemlerinde 14 gram kahve kullanabilirsiniz. Birazdan bahsedeceğim formülü baz alarak fincanınızın ölçüsüne göre ayarlamalar yapabilirsiniz. 1 gram kahveye 16 mililitre su eklenir, ancak 1 gram kahvenin yaklaşık 2 mililitre su tutacağını da gözönünde bulundurursak 14 gram kahveye 250 mililitre kadar su ekleyebilirsiniz. Daha az kahve eklemeniz durumunda, kahveniz çok sulu, fazla eklemeniz durumunda ise kahveniz daha sert olacaktır.
6. Suyun sıcaklığı
Su eğer çok sıcak ise, kahvenizi haşlayarak yakabilirsiniz, ya da sıcaklık çok düşük ise, aromalar ortaya çıkamayabilir. 90 derece civarında değerler kahveniz için uygun olacaktır. Suyunuzu kaynattıktan sonra soğutarak kullanmayın. Dereceli su ısıtıcınız yoksa kaynama gerçekleşmeden önce ısıtmayı durdurarak ideal sıcaklığa ulaşabilirsiniz.
7. Suyun kalitesi
Filtreden geçirilmiş içme suyu ya da şişe su kullanmanız, iyi bir fincan kahve elde etmenize yardımcı olacaktır. Musluk suyunu tercih etmeyin.
Bunları yapmanız durumunda elde edeceğiniz kahvenin tadına doyum olmaz, şimdiden afiyet olsun 🙂