Kahve denince akla hemen onun adı gelir: ‘Aroma, Asidite, Gövde’

Posted: January 8, 2016 in Kahve
Tags: , , , ,

coffeeKahve artık sürekli gündemde… Herkes hakkında çok şey biliyor ve konuşuyor… Her gün hakkında yeni şeyler öğrenmeye devam ediyoruz her birimiz.. E öğrendiklerimizi de paylaşmadan geçemiyoruz tabi, paylaştıkça çoğalır mutluluklar ya 🙂 Belki çok detaylı olarak bildiğiniz, belki hiç duymadığınız, belki de çat pat kulak aşinası olduğunuz birkaç terimden bahsetmek istiyorum bu yazımda… Sizleri çok da fazla detayla boğmadan aktarmaya çalışacağım öğrendiklerimi, umarım hem bilgilendirici hem de keyifli bir okuma olur sizin için…

Aroma, Flavor –buna tat mı desem lezzet mi desem tam çevirisini tutturamıyorum, dedim ki en iyisi herkesin bildiği gibi kalsın-,  Asidite ve Gövde… Kahve tadımı yaparken kahveyi oluşturan temel öğelerden sadece bazıları…Haydi başlayalım bakalım 🙂

Aroma ve Flavor:

Aslında bu ikisi çok içiçe, yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan örneğini andırıyor bana göre, bu yüzden aynı coffee feelingbaşlık altında topladım… Aroma, demlenmiş kahveden yayılan koku. Koku alma duyumuz olmadan, kahveden alacağımız haz sadece dilimizin algıladığı acı, tatlı, ekşi veya tuzlu hisleriyle sınırlı olurdu, ancak kahvenin saf haliyle içilmesi durumunda çikolata, karamel, fındık ya da bunun benzeri, duyu hafızasını tetikleyen herhangi bir şeyin kokusunu alabiliyoruz. Yani kahve ile ilintili küçük detaylar koku alma duyumuzda gizli, kıymetini bilmek lazım 🙂 coffee aromaKahvenin aromasının oluşumunda ise pek çok etken olabilir kahve ağacının bitkisel olarak menşesinden, nasıl yetiştirildiği, nasıl işlem gördüğü, nasıl kavrulduğu ve nasıl demlendiğine kadar. Çiçeksi, meyvemsi ve otsul aromalar hissedilebileceği gibi, kavurma işlemi sırasında maruz görülen işlemlerden doğan tepkimeler sonucunda ortaya çıkan kakao, kavrulmuş fındık, tütün, karabiber ve karanfili andıran aromaları da hissetmek mümkün. Kahve çekirdeğinizin tazeliğine, kullandığınız demleme yöntemine bağlı olarak bu aromaların yoğunluğu farklılık gösterecektir, bu da aklınızda olsun.

Asidite:

Sıklıkla ekşi veya acı tanımlamalarıyla karıştırılabiliyor. Kahveye tadını veren önemli unsurlardan biri aslında. Kahvenin kavrulması sırasında tat verici asitler ortaya çıkmaya başlıyor ve kahve ne kadar çok kavrulursa asiditesi de o kadar azalıyor.

Gövde:

coffee on the agendaKahvenin ağızda bıraktığı yoğunluğu anlatmak için kullanılıyor. Kahveyi ağzınızda çalkaladıktan, yuttuktan ya da tükürdükten sonra dilinizin üzerinde bıraktığı his;  zeytinyağı gibi mi yoksa gres yağı gibi mi yoksa sulu mu… Dil ve damak arasında kayganlık var ise o kahvenin gövdesi yüksek, pürüz var ise ortalama ve dil damağa yapışıyorsa sıfır demektir.

Konuya çok hakim olanlardan özür dileyerek yaptığım bu kısa paylaşım, umarım bundan sonraki kahve tadımlarınızda faydalanabileceğiniz bir yer olur 🙂 Şimdiden keyifli kahve içimleri 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s